Pilgrimsleder i närheten av Österå. Pilgrimage trails nearby Österå.

1029 ord (no English … yet) publ. 2021 08 01

Den närmaste pilgrimsleden är en av St Olavslederna som alla börjar (eller slutar) i Nidarosdomen i Trondheim. Den led som går förbi vårt B&B bara en dryg mil härifrån är “Romboleden”. En uppmärkt del av den går över Spjärshällens naturreservat, mellan Yttertänger och Björnås (23 km) över Kurbergets fäbod (raststuga). Läs mer här på naturkartan.se. Länk till karta över själva leden. Läs vad som skrivs på länsstyrelsens sajt.

Vill du som är gäst hos oss gå de 23 km som är uppmärkta och ligger inom naturreservatet, så kan vi skjutsa er dit och hämta upp er när ni gått klart.


Här är länkar till information om pilgrimslederna och svenska kyrkor.


Var går pilgrimsleden, Romboleden från Nidaros i Trondheim?

Det finns flera mycket gamla kyrkor och kapell i Dalarna och flera ligger nära och även ända uppe på fjället, nära gränsen till Norge. Till exempel två kyrkor och ett kapell i Älvdalens församling: Älvdalens kyrka i centralorten (omnämns 1400 första gången men är ny, om och tillbyggd sedan dess), därtill i Åsen (1700) och ett kapell i Evertsberg (1200-tal). De är väl värda ett besök inte bara för sin egen skull utan också för landskapet och byarna de ligger i.
Så har vi förstås Stora Kopparbergskyrka (1300) och Kristinekyrka (1600) i Falun.

Men hur kommer det sig att såpass många kapell och ibland rätt påkostade kyrkor ligger uppe på fjället? Byarna kan knappast ha varit några större tätorter ens då när de nu, ja, en del nästan tusen år gamla kyrkorna byggdes. De är rätt små, gjorda för mindre församlingar.
Förmodligen har det att göra med att de vandringsleder som förband den norska Nidarosdomen i Trondheim – byggd på den helgonförklarade Sankt Olavs grav, med övriga viktiga religiösa platser inte bara i Norden utan i hela Europa – gick över fjället, över den skandinaviska bergskedjan.

En av dessa riktigt gamla leder, Romboleden är närmare 1000 år och lär gå förbi inte långt från vårt B&B, med en sträckning från Trondheim över Kopparberg till Västra Aros (nutida Västerås). Just den delen som finns uppmärkt att följa i Spjärshällens naturreservat kan vara den del av leden som kommer från Trönö som ansluter till Romboleden och vidare upp mot Nidaros. … men jag vet inte riktigt säkert.

Det är lite oklart för mig hur den går och informationen jag har verkar inte vara helt överensstämmande. Dels har jag en broschyr från Nasjonalt pilegrimssenter (nedan), och två kartor från sajten “naturkartan.se” (den som även länsstyrelsen och kommun hänvisar till) en vars sträckning går ca 3 mil väster om Falun och en som ligger en dryg mil norr om Falun till det kommer kartan på Svenska kyrkans sajt samt en karta som ligger i slutet av ett pdf.dokument med förslag på etappindelningar från Svenska kyrkans sajt.

På den karta som “Nasjonalt pilegrimssenter” tryckt i sin broschyr (2015) är St Olavslederna streckade även genom Sverige, men de stämmer alltså inte riktigt överens med sträckningarna som visas på kartan som ligger upplagd på Svenska kyrkans sajt.
Det som skiljer är att på den norska översikten (Där det bara är St Olavleder som visas) så löper, “Romboleden” från Västerås (Västra Aros) samman med leden från Vadstena någonstans i trakterna runt Falun (såvitt jag kan se). Dock i pdf.dokumentets karta skulle det kunna vara Hedemora?
Österdalsleden som också löper samman med leden från Vadstena verkar göra det någonstans i Askersundstrakten, där verkar kartorna överensstämma rätt bra.
Mitt foto av kartan i broschyren.

Karta över St Olavslederna i Norden. Från en broschyr utgiven av Nasjonalt pilegrimssenter 2015.


Nu är det en väldigt översiktlig karta, förstås.
Svenska kyrkans sajt visas ingen sträckning från Vadstena och leden från Västerås (Västra Aros) går istället liksom emellan de två lederna (Vadstena resp. Västra Aros) som finns utprickade på Nasjonalt pilegrimssenters karta.

Däremot, om man följer det turförslag och den etappindelning som finns på en pdf på Svenska kyrkans sajt så kan man ansluta till leden i Vadstena och följa den hela vägen upp genom Dalarna till Nidarosdomen i Trondheim. I den pdf.filen finns det dessutom en karta som verkar stämma till en del med den norska kartan ovan från broschyren.
Om leden delar sig (eller löper samman) i Hedemora istället för norr om Falun – då går leden istället ca 3 mil väster om Falun. Och, den leden och förslag till etappindelning verkar följa det digitala underlag som gjorts i ordning och uppdaterats i samband med att Romboleden rustats upp, det är uppdaterat 2020-04-30 och ligger på naturkartan.se. (Osäker på om den sajten har med länsstyrelsen att göra.)

Det som skrivs på sajten naturkartan.se om att Romboleden går över Spjärshällen återfinns dock inte på samma sajts andra karta (den som visar Romboledens hela sträckning ner till Västerås (Västra Aros) Den sträckningen går inte över Spjärshällen utan håller sig 3, kanske till och med 4 mil väster om Falun (och också vårt B&B). Till det kan tilläggas att man på länsstyrelsens sajt kan läsa att den gamla pilgrimsleden går från Västerås (Västra Aros) över Kopparberg och att en del av den går över Spjärshällen. Hmmm?

Spjärshällen, med dess uppmärkta pilgrimsled, ligger bara ett par mil nordost om Österå och vårt B&B och en dryg mil norr om Svärdsjö (som har en fin sandstrand).

Ange önskat datum och antal personer nedan så får du ett svar från vår privata e-postadress så fort vi kan! - Write dates and number of persons in Your party below and You will get a response from our private email address as soon as we can!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.