att göra

Återkommande evenemang – runt Falun

Vad våra gäster gjort

… mer

vinter- och sommaraktiviteter

Om det varit mycket kallt så isen lagt sig på sjön Varpan alldeles intill så är det fint att åka skridskor. Om det dessutom snöat så går det att åka skidor också. Om någon av våra grannar plogat en bana så kan det fortfarande gå att åka skridskor. Det är ca 100 meter ner till stranden.
Plogade banor för långfärdskridskoåkning finns annars på sjön Runn, vid Falun, och ligger ca 15 minuters körväg härifrån. Hälsinggårdsbryggan eller någonstans längs vägen ut mot Roxnäs kan man parkera och utgå från.

Nedanför vår backe, vid vår granne, går det en skoterled förbi som du kan åka skidor i.
Om du vill åka utför så är det ca 30 minuters bilfärd till “Romme alpin” i Borlänge åt ena hållet och till Bjursås alpin åt andra hållet. Cirka två timmars bilfärd tar dig till Orsa Grönklitts skidområde (där även rovdjursparken ligger). Tre timmars bilfärd mot Norges gräns tar dig till Sälenfjällen (Stöten, etc…) och fyra timmar till tar dig till Idrefjäll.
Mindre backar på närmare håll är Svärdsjöliften och Källviksbacken. Längdåkning och andra vintersporter finns på Lugnet och ett väldigt omtyckt, rätt snösäkert område som anses mycket vackert är Sörskog. Det ligger mellan Falun och Rättvik. Ta av i Bjursås mot Gärdsjö och kör Svedjelundsvägen.

  • Morgondimma över gården. Morning mist over the yard.

Om du vill gå på skogspromenad eller jogga så finns det stigar som går förbi vårt hus  och vill du bada och simma så är det ca 100 m till stranden och badplatsen.

djur och natur

I Dalarnas skogar finns björnar, vargar och älgar. Rådjur, rävar och harar är flitiga (mat-!) gäster i vår trädgård. Kort uttryckt så har vi ett naturliv. Så, förutom att jogga i skogen, så är en promenad väldigt behaglig och kan bli riktigt intressant. Det är inte så långt till djursparken i Grönklitt heller, Orsa rovdjurspark, det enda ställe i Sverige där du kan se isbjörnar.

för konstnärer och naturälskare

  • Varpan från Österå badstrand
  • now and winter in the backyard.

Växthuset fungerar riktigt bra som atelje. Är du intresserad av modellteckning och kroki så har Dalarnas museum i Falun regelbundet öppen kroki och det händer att det även anordnas i Österå bystuga som ligger mittemot oss. Titta på sajten modellteckning.se.
Dalarnasmuseum är väl värt ett besök och de har ofta mycket på gång.  Zorns museum i Mora tar det ca en timme att åka till och Karin och Carl Larssons hem i Sundborn ligger ca 20 minuters bilväg härifrån. Skulptören Arvid Backlunds föräldrahem ligger också nära till.

för större arrangemang

  • Midsommarfirande i Österå. Celebrating Midsummer in Österå.

Om du letar efter stora lokaler för din kurs, ditt bröllop, din släktträff eller vad det nu kan vara så har Österå bystuga rymliga ytor med kök och stor gräsmatta intill stranden tvärs över vägen från vårt B&B. En övernattning hos oss kan vara bekvämt både för dig som arrangerar festen och för dig som är gäst.

Ange önskat datum och antal personer nedan så får du ett svar från vår privata e-postadress så fort vi kan! - Write dates and number of persons in Your party below and You will get a response from our private email address as soon as we can!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.