En varm sommar, om att hålla det kallt – (A hot summer, how to keep cool)

2021 07 …

Det har varit flera varma veckor för att inte säga heta, runt trettio grader och sol. Som väl är har nätterna varit rimligt svala – och vi har haft lagom med regn.

Hur kan man då hålla en behaglig temperatur?

Inomhus går det att utnyttja temperaturskillnader mellan skugga och solsida samt mot vilket väderstreck huset och fönstren riktar sig mot.

väderstreck

Huset sovrummet ligger i har en NO-SV sträckning och dess fönster vetter mot NV, i princip väst; på sommaren kommer solen då fram och står lågt och lyser rakt in sent på kvällen. Det går förstås att dra ner rullgardinen.
Väggarna på huset vetter då förstås också mot väst respektive öst och det innebär att solen lyser på dem tidigt på morgonen och sent på kvällen men inte mitt på dagen, då den är som hetast. Dessutom är väggarna isolerade och står emot såväl kyla som värme. Under långvarig värme så kommer de dock att värmas upp så småningom. Därför innebär svala nätter att väggarna håller sig svala under en längre värmebölja.

Rummet har också fönster ut mot växthuset med dess fönster i söderläge. Det går att behålla kylan i sovrummet genom att stänga dörren dit ut under dagens varma timmar.
Rummen i hela det här huset brukar hålla sig väldigt svala – om man inte låter dörren till växthuset stå öppen under dagen.

ventilationssystem

Huset har ett ventilationssystem som hela tiden går. All luft byts ut på 3 timmar. Det går att forcera förstås, särskilt på natten då temperaturen faller så att temperaturen i huset sänks. På högsta hastighet byts all luft i hela huset på 1 timme. Men, det för en del oväsen och vi vill helst inte störa våra gäster på natten.

Under sommaren går uteluften direkt in och under vintern sätter vi in värmeväxlaren som tar vara på värmen i den utgående luften. Så nu under sommaren så innebär svala nätter att rummet kyls ner under natten. … men luften går direkt in under dagen också, och då är den ju varm även om intaget ligger i skuggan. (Det där kanske går att göra något åt – vi får fundera på hur vi ska lösa det.) … och ändå håller sig rummen svala under sommaren – väl under utomhustemperaturen. Det är lite märkligt, men ändå ett faktum.
(Termostaterna i rummen signalerar till golvvärmesystemet att slås på först när det blir kallt, dvs under den temperatur de står inställda på.)

självdrag

Stället där det största draget uppstår är mellan dörrarna in till växthuset och utanför dörren mot trädgården – med dörrarna öppna förstås!
Där satt vi ofta när vi hade paus medan vi byggde huset, vilket var en ovanligt varm sommar den också, 2006.
Den något svalare luften på skuggsidan (ingången från gården) drar igenom när den varma luften lyfter på solsidan (utanför växthusfönstren och dörren).
Det är också därför vi brukar ha ett av växthusfönstren öppet när det är varmt, då bildas ett drag i växthuset och som förstärks om dörren mot gården öppnas.
(Så trots kommentaren vi fått av en av googleguiderna om att vi inte har några öppningsbara fönster, så finns det två.)
Växthusfönstren har dessutom en solfilmsbeläggning som hindrar en del av värmen att komma in.

För att utnyttja den förhoppningsvis svala nattluften så går det att skynda på utvädrandet av den varma luften. Under kvällen när temperaturen går ner öppnar man först båda dörrarna ut från växthuset! Då uppstår ett drag. När det är svalare i växthuset än i sovrummet så öppna sovrumsdörren också. Gör gärna det.
Du kan göra samma sak tidig morgon också, för att få ner temperaturen så mycket som möjligt. Men då har i och för sig luften bytts ut under natten.

Vi kan öka ventilationen under natten! Be oss värdar om det. Det låter som sagt mer och kan vara störande, därför går vi inte in och gör det utan uppmaning från våra gäster.

utomhus

Vi har ett parasoll, vi har stora buskar som skuggar, vi har en skog som skuggar.
På uteplatsen för våra gäster så har det ändå varit för varmt att vistas under dagen under de veckor som varit. Parasollet ger skugga men vad hjälper det när temperaturen i skuggan är över 30 grader.
Utsikten just där skyms idag också av den stora schersminen, som är just för stor, även om den doftar underbart när den är översållad med sina vita blommor under försommaren. Den ska klippas ur, formas.

Det går förstås att flytta sig (och möblerna) till skuggan på gräset, det är skönare och därifrån ser man också sjön nedanför. Man kan också ta sig en dusch med kläder på och gå ut och sätta sig i skuggan. Eller så går man ner till sjön.

Nu har temperaturen fallit och luften blivit friskare. Det är skönt.

inför att det kanske blir vanligare med varmare väder …

Vi funderar på att sätta upp solskydd på in och eller utsidan av växthusfönstren.
Markis, fönsterluckor och eller rullgardiner. Vi ska nog sätta upp rullgardiner i de två fönster i sovrummet som vetter mot växthuset i vilket fall.
… och på något sätt göra en omvänd värmeväxling av luften som kommer in under dagen – för att värma vattnet kanske. Det är ju alltid kallt då det kommer från en djupborrad brunn.

Ange önskat datum och antal personer nedan så får du ett svar från vår privata e-postadress så fort vi kan! - Write dates and number of persons in Your party below and You will get a response from our private email address as soon as we can!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.