Huset målas (Painting the house)

2021 08 05

Igår blev gavlarna runt växthuset färdigmålade! Skönt.
Nu ska färgen bara härda några veckor. Det är en öppen färg som låter träet andas. Det är andra gången vi målar huset. Första gången, 2007 använde vi en slamfärg som Rötmotaverken i Falun, Falu Vapen, tagit fram. Det var en ny produkt då, en slamfärg med en vit bas. Den har alltså inte vetemjöl som bas utan är helt vit. Förmodligen är det åtminstone en bidragande faktor till att det gör det möjligt att blanda den enligt NCS-systemet och få samma kulör på färgen om man behöver komplettera eller måla om.

Fasaderna mot gården målas först. (2021)

Vit slamfärg är använt till taket inne i duschen (som en lasyr) och till verandornas innertak (täcker efter tre lager) om du är intresserad av hur den kan se ut.

  • Duschtak laserad med vit slamfärg
  • verandatak målat med tre lager vit slamfärg.
  • verandatak målat med vit slamfärg
  • verandatak målat med tre lager vit slamfärg.


Men nu vid ommålningen blev vi rekommenderade en variant, eller en utveckling av slamfärgen som egentligen är en “alkydoljeburen emulsionsfärg”, Falu Vapen Fasad. Den är fortfarande en öppen färg och har egenskaper som liknar slamfärgen men som ska hålla ytan något bättre.

Innan borstning och målning 2021. Målat 2007.

Jag tycker nog att slamfärgen vi målade med 2007 höll väldigt bra. Den blev bara lite sliten av sol, vind och vatten. Och det var väl bara otur att röken från en av de stora bränderna som härjade här satte sina sotspår på den. De släta vitmålade ytorna gick ju att tvätta, men inte slamfärgen. Nåväl, nu är sotet bortborstat och övermålat!

Denna färgen liksom slamfärgen är väldigt behagliga att arbeta med. De luktar gott och inte särskilt starkt och färgen är lätt att torka bort med såpa och vatten. Den går faktiskt fortfarande att torka bort i alla fall upp till ett par dagar efteråt.
Det ska vara riktig såpa (kolla innehållsförteckningen)!

Ange önskat datum och antal personer nedan så får du ett svar från vår privata e-postadress så fort vi kan! - Write dates and number of persons in Your party below and You will get a response from our private email address as soon as we can!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.